Kiełbasa marynowana w pomidorach
1kg kiełbasy białej parzonej, najlepiej własnej roboty
Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu.
Przygotować w międzyczasie zalewę:
- ocet 3/4 szklanki
- 2 i 1/4 szklanki wody
- 10 ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- koncentrat pomidorowy 100g
- sos paprykowy ostry 3 łyżeczki (mieszanka ziół)
- cebula 300-400g
- cukier 5 łyżeczek
- sól 3 łyżeczki
- olej rzepakowy 12 łyżek
Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju pod koniec smażenia dodajemy sos paprykowy ostrego oraz koncentrat. Wodę gotujemy z przyprawami dodajemy ocet i wcześniej podsmażoną cebulę. Wszystko zagotowujemy.
Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.
P.S.
Przepis zainspirowany wedzeniedomowe.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz