poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Kiełbasa marynowana w pomidorach

Kiełbasa marynowana w pomidorach:

Kiełbasa marynowana w pomidorach







1kg  kiełbasy białej parzonej, najlepiej własnej roboty



Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu.

Przygotować w międzyczasie zalewę:

- ocet 3/4 szklanki

- 2 i 1/4 szklanki wody

- 10 ziaren ziela angielskiego

- kilka listków laurowych

- koncentrat pomidorowy 100g

- sos paprykowy ostry 3 łyżeczki (mieszanka ziół)

- cebula 300-400g

- cukier 5 łyżeczek

- sól 3 łyżeczki

- olej rzepakowy 12 łyżek



Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju pod koniec smażenia dodajemy sos paprykowy ostrego oraz koncentrat. Wodę gotujemy z przyprawami dodajemy ocet i wcześniej podsmażoną cebulę. Wszystko zagotowujemy.



Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.  



P.S.

Przepis zainspirowany wedzeniedomowe.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz